Bescherming van jouw privacy

“Zijn mijn klantgegevens wel veilig en wat doen jullie eigenlijk daarmee?”

Merken en bedrijven houden gegevens bij over jou als consument. Via klantenkaarten, surfgedrag, enquêtes, wedstrijden, aankopen, ... verzamelen zij permanent gegevens. De bedoeling? Een betere service, een persoonlijkere communicatie en aanbiedingen die passen bij jouw situatie. De overheid ziet er streng op toe dat bedrijven correct en respectvol omgaan met jouw persoonlijke gegevens. Alles is bij wet vastgelegd.

Hierna lees je hoe we klantgegevens van onze opdrachtgevers verwerken, wat je rechten zijn als consument en wat je moet doen als je jouw gegevens wilt bekijken of veranderen.

Hoe beschermen we klantgegevens die eigendom zijn van onze adverteerders?

Als reclamebureau verwerken wij klantgegevens in opdracht van merken en bedrijven. Wij zijn dus geen eigenaar van klantgegevens. Wij houden ons strikt aan de wettelijke bepalingen en de afspraken die voor gegevensverwerking zijn gemaakt binnen vakverenigingen. Bijvoorbeeld de Association of Communications Companies en de Belgian Association of Marketing.

Onze taak is om klantgegevens makkelijk toegankelijk te maken voor onze opdrachtgevers en ze up to date te houden. Dat doen we voor verschillende bedrijven maar we geven jouw gegevens nooit door aan een andere opdrachtgever als jij daarvoor geen toestemming hebt gegeven. Zo weet je zeker dat je gegevens nooit bij een bedrijf terechtkomen waar jij geen klant bent.

De gegevens bewaren we digitaal: op onze eigen servers en in de Cloud. Dat laatste betekent dat de gegevens in een beveiligde internetomgeving of op externe servers zijn opgeslagen. In België of de Europese Economische Ruimte.

De specialisten van BBDO en zijn partners zorgen voor optimale beveiliging en permanente controle. Persoonlijke gegevens mogen immers nooit openbaar worden gemaakt.

Welke rechten heb je als consument?

Jouw klantgegevens zijn in de eerste plaats van jou. Daarom heeft de wet voorzien dat je ze mag inkijken, verbeteren of laten verwijderen uit een gegevensbank. Ook kun je laten weten dat bedrijven jouw gegevens niet meer mogen gebruiken voor persoonlijke communicatie (direct marketing). Dit zijn in het kort jouw rechten:

  • Recht op toegang

Je hebt het recht om te weten of een bedrijf jouw gegevens heeft, hoe het daaraan is geraakt, welke gegevens dat zijn en waarvoor het die gebruikt. Als een bedrijf jouw gegevens deelt met andere bedrijven dan mag je weten met wie. Dat mag bovendien alleen als jij hiervoor toestemming hebt gegeven op het moment dat je klant werd.

  • Recht op verbetering of verwijdering

Het kan zijn dat jouw informatie in de gegevensbestanden niet meer juist is. Of je wilt dat bepaalde informatie niet meer bewaard wordt. Daarom mag je de informatie bekijken,  aanvullen, verbeteren of laten weghalen uit het bestand.

  • Recht op verzet tegen de verwerking van je gegevens voor directmarketingacties

Toen je gegevens in een bestand terechtkwamen, heb je toestemming gegeven om ze voor reclamedoelen te gebruiken. Bijvoorbeeld voor brievenbusreclame of e-mail. Je kunt deze toestemming altijd intrekken. Je ontvangt dan geen informatie of voordelen zoals kortingen of deelname aan wedstrijden meer.

Wat doe je als je je rechten als consument wilt uitoefenen?

Neem dan rechtstreeks contact op met de adverteerder in wiens gegevensbestand je zit. Of stuur een mailtje naar BBDO-dpo@bbdo.be als je denkt dat een bedrijf zijn gegevens door ons laat beheren. Wij sturen je verzoek dan door naar hem. Mogelijk is een adverteerder geen klant (meer) van BBDO en kunnen we je niet helpen. Uiteraard laten we je dat meteen weten.

Deze service is altijd gratis. Je ontvangt dan de gevraagde informatie en kunt desgewenst de veranderingen doorgeven. Belangrijk: je moet je uiteraard kunnen identificeren zodat een bedrijf zeker weet dat het om jouw gegevens gaat. Daarom moet je altijd een kopie van je identiteitskaart meesturen.

Nuttige websites

Updates

Deze tekst wordt bijgewerkt als er aanvullende wettelijke aanpassingen zijn of om bepaalde regels verder te verduidelijken.

Versie: 21/11/2017